Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Exemplu fisier cu erori

1/14/2022 postat

Functia lipsa / eronata de printare postscript a fontului, genereaza erori. 

 

Atunci cand se proiecteaza un document grafic pentru industria poligrafica, autorul acestuia trebuie sa cunoasca cerintele tehnice ale ale destinatiei (tehnologiei) machetei grafice pe care o realizeaza. Spre diferenta de industria web design, industria poligrafica are alte standarde tehnice de pregatire a documentelor - ISO 15930.

Documentele grafice trebuie realizate doar in programe grafice profesionale. Realizarea unei machete grafice in programe online, sau in variante similare (clona) ale programelor grafice profesionale, poate duce la erori de proiectare, datorate functiilor lipsa sau incomplete ale acestora, de interpretare si convertire in limbajul Postscript din industria poligrafica.

Mai jos analizam un astfel de exemplu.

Documentul a fost exportat .PDF din programul in care a fost creat. La proiectarea acestuia au fost utilizate 3 fonturi. Acestea nu au fost convertite la curbe de catre autor, si au fost lasate "embed" in document. Unul dintre fonturi, Coustard - Regular (True Type - CID), a fost cel care a generat eroarea in tipar.

Orice font are din proiectare 2 functii: de afisare si de printare. Atunci cand un text este afisat pe un device (monitor, telefon) indiferent de programul care il deschide, fontul este interogat pentru functia de afisare. Atunci cand un text este trimis catre un echipament de tiparire, fontul este interogat pentru functia de printare.

In functie de destinatia fonturilor, se disting doua mari categorii: pentru web si pentru tipar.

Fonturile pentru web sunt proiectate cu functii de afisare minimale (pentru a se incarca rapid) si cu functii de printare minimale pentru echipamente de tipar de tip office (non-postscript).

Fontul Coustard - Regular (True Type - CID), este un font pentru web design. Functia de afisare este proiectata minimal. Pe anumite browsere, reproduce afisari eronate ale unor caractere. Functia de printare este proiectata doar pentru echipamente de tipar de tip office (non postscript). Acest lucru trebuie cercetat si sa fie cunoscut de catre proiectantul unui document grafic.

Nu poti "acuza" un browser ca afiseaza cu erori documentul tau, atata timp cat fontul utilizat de catre proiectant, nu are toate functiile de afisare. Proiectantul machetei grafice are obligatia de a cerceta si verifica anterior, functiile fontului.

La interogarea de afisare in Pre-Press a documentului grafic, fontul si-a indeplinit functia de afisare, fara a genera erori. La tiparirea pe o imprimanta office (non-postscript) fontul si-a indeplinit functia de printare, fara a genera erori. In schimb, cand documentul grafic a fost trimis pe placi, echipamentul de pre-press a solicitat fontului, functia de printare Postscript. Deoarece acesta nu o avea, fiind un font web, a fost rafinat postscript cu erorile din imaginile de mai jos.

Proiectantul machetei grafice trebuia sa cunoasca destinatia fiecarui font utilizat in document, iar la finalul machetarii sa le converteasca in curbe. 

in tipografie, la interogarea documentului in cauza, au fost identificate 3 fonturi, neconvertite la curbe. Poza documentului deschis in Pre-press, nu contine erori de afisare ale celor 3 fonturi. Aceasta poza martor, impreuna cu informatia de existenta de fonturi neconvertie la curbe, au fost trimise clientului. In loc de remediere (convertirea la curbe), acesta a trimis instructia de Bun Tipar a documentului, care are fonturi. Cu alte cuvinte, proiectantul documentului nu a fost interesat de tipul de erori ce pot fi generate, si nici nu a apelat la serviciul tipografiei (contracost) de analiza Postscript a documentului.

In faza Postscript, cand a fost trimis pe placi, 2-a dintre fonturile utilizate care aveau functie de printare postscript, au procesat corect. In schimb, al 3-lea, fiind font exclusiv de web (Coustard - Regular) a procesat eronat. Procesul fiind unul automatizat, nu este supus controlului factorului uman.

Concluzie: nu se lasa embed, un font web intr-un document grafic care este trimis catre tipar postscript. Doar curbe.
Echipamentele postscript gestioneaza arhive de fonturi postscript.

Mai jos sunt imagini ale documentului exemplu.

 

1) Documentul deschis in program.
Functia de afisare a fontului nu genereaza erori.

 

Functia de afisare a fontului pe monitor.

 

 

2) Documentul este rafinat postscript la scrierea placilor. 
Functia lipsa de printare postscript a fontului, genereaza erori.

Functia lipsa de printare postscript a fontului

 

 

 

Detaliu erori - Functia lipsa de printare postscript a fontului

Detaliu erori - Functia lipsa de printare postscript a fontului